Årets festivaltema är ”Gott för både hjärta och mage” eftersom vi vill lyfta god mat som är bra både för miljön och oss själva. Programmet kommer innehålla flera aktiviteter som har med hållbarhet att göra ur olika aspekter. T ex att nyttja hela matråvaran bättre, att inte slänga så mycket rester utan inspireras vad vi kan göra med dem istället, tänka på förbrukning av engångsartiklar, hur vi sorterar sopor och såklart fortsätta att fundera kring varifrån maten vi äter har sitt ursprung. Programmet som visas nedan är ännu inte komplett utan en del punkter är under arbete och kommer att presenteras i augusti. Men några smakprov ser du nedan!

Succé i repris: Gästspel i köket
Vid sex olika tillfällen, två varje kväll to-lö, kommer restauranger från Umeå ha ett gästspel i vårt demokök, Kökstorget, då de serverar olika rätter som smakportioner. Exakt vad de kommer att servera blir en överraskning men det finns ett begränsat antal portioner som serveras tills de är slut. Köp smakbiljetter i festivalbaren i förväg (gärna i god tid innan), de kostar 50 kr/st eller 5 st för 250 kr. Vid vissa tillfällen har vi även försäljning i en mindre bar i anslutning till gästspelet men för att undvika att hamna i kö – köp gärna i förväg. Biljetterna gäller också som betalning av smakportioner i restaurangtälten under hela festivalen om du får några över.

Gästspel 2019
Torsdag 16.00-17:30 Rex
Torsdag 18.00-19:30
Köksbaren
Fredag 15:00-16:30
Harlequin by Hunger&Törst. Ostron och Champagne. Obs! Ta med eget glas eller köp ett återbruksglas hos oss för 5 kr, vi undviker all plast på Umeå Smakfestival i år. Alternativet miljövänlig mugg funkar till det mesta men kanske inte Champagne?
Fredag 18:00-19:30 Gotthards krog.
Lördag 15:00-17:00 Cocktails med Brännland Cider och tapas av Tapas
Lördag 18:00-19.30 Hunger&Törst

Nytt för i år: Gästspel i festivalbaren
Vi kommer i år att ha gästspel i festivalbaren vissa utvalda tider på kvällarna då du har chans att träffa t ex en specifik bryggare eller sommelier som berättar om favoritölen eller t ex erbjuder något extra gott ur någon flaska på ett visst tema. Tiderna för gästspelen ser du i programmet, i augusti presenteras de olika gästspelarna.

PROGRAM
Torsdag 5/9
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11:00 Kökstorget: Workshop kring svinn, Restauranghögskolan och Vakin
Restauranghögskolan och Vakin har tillsammans tagit fram olika rätter baserade på en ”svinnanalys” av det vanligaste matavfallet som slängs som matavfall. Restauranghögskolan förbereder rätterna i köken.
12:00 Scenen: Officiell invigning av Umeå Smakfestival 2019 i samarbete med Vakin och Umeå Kommun m fl.
I år fokuserar Umeå Smakfestival på hållbarhet mer än någonsin med temat ”Gott för både hjärta och mage”. Men hur ska vi som glada matkonsumenter veta vad som är hållbart och inte?
11.00-17:00 Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
12:30 Kökstorget: Restauranghögskolan
Vad händer i köken? Provsmakning av Restauranghögskolans rätter som är tillagade med råvaror som vi ofta slänger mycket av.
13:00 Kökstorget: Rädda maten.
Matlagning och provsmakning av rätter tillagade av en skolklass som vunnit Vakins svinntävling ”Rädda maten”. Prisutdelning.
14:30 Kökstorget: Matlagning med Hållbara Restauranger
Några av Umeås kockar som är med i nätverket Hållbara Restauranger lagar en lunch av råvaror i en matkasse. Jämförelse mellan olika tillagningssätt, hur mycket av råvarorna som togs tillvara och sist men inte minst – hur smakar rätterna? Provsmakning utlovas.
16:00 Kökstorget: Gästspel – Rex. Läs mer om våra gästspel ovan
17:00 Scenen: Ölprat och provning
Vi pratar med några av Umeås bryggerier om ölbryggning, öltyper och ölbryggare. Köp en ”fyrklöver” (fyra små öl från olika bryggerier) i baren och provsmaka medan du lyssnar till samtalet.
18:00 Festivalbaren: Gästspel
18:00 Kökstorget: Gästspel – Köksbaren. Läs mer om våra gästspel ovan
19:00 Festivalbaren: Gästspel
19:00 Scenen: Musikunderhållning
20:00 Vi stänger festivalen för ikväll

Fredag 6/9
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11.00-17:00 Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
11:00 Kökstorget: Matlagningsaktivitet i köket
12:00 Kökstorget: Matlagningsaktivitet i köket
15:00 Kökstorget: Gästspel med Harlequin by Hunger&Törst som utlovar ostron och bubbel. Läs mer om våra gästspel ovan
17:00 Festivalbaren: Gästspel
18:00 Kökstorget: Gästspel med Gotthards krog. Läs mer om våra gästspel ovan
18:00 Festivalbaren: Gästspel
19:00 Festivalbaren: Gästspel
20:00 Restauranger stänger för kvällen
21:00 Festivalbaren stänger för kvällen

Lördag 7/9
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11.00-15:00 Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
12:00 Kökstorget: Matlagningsaktivitet
13:30 Kökstorget: Matlagningsaktivitet
15:00 Kökstorget: Cocktails och tapas. Gästspel med Brännland Cider och Tapas Bar Deli, läs mer om våra gästspel ovan
17:00 Festivalbaren: Gästspel
18:00 Festivalbaren: Gästspel
18:00 Kökstorget: Gästspel med Hunger&Törst, läs mer om våra gästspel ovan
19:00 Festivalbaren: Gästspel
19:00 Scenen: Musikunderhållning
20:00 Restaurangerna stänger
21:00 Festivalbaren stänger för kvällen

Söndag 8/9
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11.00-15:00 Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
12:00 Kökstorget: Matlagningsaktivitet
12:00-14:00 Torget (i stora tältet vid regn): Återbruksverkstad
15:00 Restsoppa. Vi lagar soppa på resterna i vårt festivalkök och bjuder alla besökare och utställare.
16:00 Tack och hej för i år!