2024 firar Umeå Smakfestival 10 år, hurra! Nedan ser du programmet för dagarna, några till programpunkter är på gång så håll utkik!
Öppettider:
Torsdag 5/9 11-20 (marknadsstånden stänger kl 18, festivalbaren har öppet till 21)
Fredag 6/9 11-20 (marknadsstånden stänger kl 18, festivalbaren har öppet till 21)
Lördag 7/9 11-20 (marknadsstånden stänger kl 16, festivalbaren har öppet till 21)
Söndag 8/9 11-16 (hela området)
Torsdag 5/9
-
11:00
Officiell invigning av Umeå Smakfestival 2024 i samarbete med Vakin - en av våra fantastiska samarbetspartners! -
11:10
Prisutdelning till vinnarna i "Brunnslockspoesi", en tävling för alla elever i årskurs 4 och 5 i Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner. I samarbete med Vakin. -
11:20-ca 12:00
Vattendrinkar med Tina Rovåger från Tonka Strandgatan. Klassen med vinnarbidraget kommer att få vara med när Tina och elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskow-gymnasiet gör vattendrinkar bland annat med inspiration från vinnarklassens recept. I samarbete med Vakin och Tonka Strandgatan. -
13:00-14:00
Mat med Vilda Kocken Erik Brännström på tema "Lokal mat hos OK Västerbotten" Vilda Kocken Erik Brännström känner många igen både från TV och andra sammanhang där han ofta lagar mat över öppen eld. Den här gången blir det ingen eld utan en vanlig spis men matlagning blir det! Erik inspirerar och bjuder bl a på provsmakning av hans goda såser baserade på norrländska bär. PS. Erik finns också i OK Västerbottens tält kl 12-13 och bjuder på smakprover på nya såserna! -
15:00
Gästspel med Nazuk och Maria Turdieva som säljer minidumplings (pelmeni) som serveras med deras egengjorda hönsbuljong på frigående hönor från Strömnäsgården i Boden samt deras hemmagjorda chiliolja som man också kan köpa med sig hem. Nazuk har bl a vunnit Årets Mästerkock och även Bäst i köket tillsammans med mor och bror. Vi samtalar med Nazuk och Maria om mat och deras passion för matlagning från hela världen. Sluttid = när maten är slut så kom kl 15 om du inte vill riskera att missa något! -
17:00
Ölsnack och provning. Vi pratar öl och bryggning med bryggare från Bryggverket, Westerbottens Bryggeri, This is how och U&Me Beer och provar deras öl. Ingen förbokning. En liten öl från varje bryggeri finns att köpa i festivalbaren före och under provningen, men kom i tid så du inte missar snacket! -
18:00
Episk provning med Emil Åreng. Emil har tagit fram fyra likörer baserade på norrländska bär tillsammans med New Nordic Bewerage som vi får chansen att prova. Drycken köps i festivalbaren innan provningen, ingen bokning behövs men kom i tid så du hinner köpa dina drycker innan Emils snack startar! -
20:00
Umeå Smakfestival stänger för kvällen, välkomna tillbaka i morgon kl 11! Obs! Festivalbaren stänger 21!
Fredag 6/9
-
11:00
Umeå Smakfestival öppnar för dagen! -
11:00-15:00
Start Årets Viltmatdag! Årets Viltmatdag genomförs i samarbete med Svenska Viltmatakademin. Ta del av kul och inspirerande aktiviteter under dagen med fokus på viltkött. -
11:00
Första start i kocktävlingen Årets Viltkock -
11:30
Intervjuer med de tävlande i Årets Viltkock och samtal med Danyel Couet och Andreas Landén från Viltmatakademin. Hur lagar man extra god viltmat? Vad är speciellt med viltkött? -
13:00
Samtal med Jakob Lind och Marie Söderqvist om Svenska Viltmatakademin och viltmatens roll för hälsa och livsstil. -
13:30
Första tävlingsrätten presenteras för juryn, därefter 10 min mellanrum -
14:00
Viltmatkedjan och kötthantering, gäst: Lubbe Garell, Jägareförbundet, som samtalar med Andreas Landén och Danyel Couet, Svenska Viltmatakademin -
14:15
Prisutdelning Årets Viltkrog -
15:00
Prisutdelning Årets Viltkock 2024 -
16:00
Champagneprovning med Anette Andersson som bl a vunnit Lily Bollinger och är en av Sveriges bästa sommelierer. Drycken köps i festivalbaren innan provningen, ingen bokning behövs, men se till att vara i tid så du inte missar en enda sekund av Anettes provning! -
19:00
Göran Turborn/Peter Holmqvist Trio spelar innerlig jazz med avstamp i traditionen men med blicken mot nytänkande. Både standards och egna kompositioner ryms i repertoaren. -
20:00
Umeå Smakfestival stänger för dagen, välkommen tillbaka i morgon kl 11! Obs! Festivalbaren stänger 21!
Lördag 7/9
-
11:00
Umeå Smakfestival öppnar för dagen! -
11:00-13:00
Prepp i köken! Gymnasielever preppar för kommande matlagningstävling, kika in och se hur förberedelserna går! -
13:00-14:30
Kocktävling! Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Maja Beskowgymnasiet i Umeå, Malgomajgymnasiet i Vilhelmina och Tannbergsskolan i Lycksele utmanar varandra i en kocktävling. Tre lag totalt med två-tre elever i varje lag tävlar och lagar till en rätt baserad på en (än så länge) hemlig råvara. Tävlingen sker i samarbete med Martin&Servera -
15:00
Prisutdelning i kocktävlingen mellan gymnasielever i Umeå, Vilhelmina och Lycksele. I samarbete med Martin&Servera -
16:00
Ginresa med Emil Åreng. Emil tar dig med på en resa med gin i fokus. Köp drycken i baren före provningen, ingen bokning behövs, men se till att du hunnit köpa dryck innan provningen startar så du inte missar något! -
19:00
Rikard From, pianisten och kompositören som med sitt personliga och innerliga sound gör succé på Spotify med över 40 miljoner lyssningar. Vi är så stolta och glada över att live-premiären sker hos oss på Umeå Smakfestival, sedan väntar Europa. Med sig på scenen har han trummisen och vännen Per Mikaelsson. -
20:00
Umeå Smakfestival stänger för dagen, välkommen tillbaka i morgon kl 11! Obs! Festivalbaren stänger 21!
Söndag 8/9
-
11:00
Umeå Smakfestival öppnar -
12:00-14:00
Lokal mat hos OK Västerbotten. OK Västerbotten gör just nu en satsning på att lyfta lokala matproducenter från Västerbotten på sina stationer, vd Erica Lundgren berättar mer om satsningen och samtalar med bl a Svedjan ost som är på plats och bjuder på smakprover i köket. -
14:00
OBS! Tyvärr inställt pga sjukdom :-( Va?! Musik med gruppen Va?! med några elever från Midgårdsskolans musiktvåor. -
15:00
Restsoppa. Joakim Lundholm från Tonka lagar soppa på råvaror från vårt kök så vi slipper slänga något, vi bjuder både utställare och gäster på soppa när den är klar -
16:00
Tack och hej för i år!