Umeå Smakfestival ska vara en av Sveriges mest hållbara festivaler, det är vår strävan och vi ska göra allt vi kan för att uppnå detta. Här nedan kan du se exempel på vad vi jobbar med. Något vi missat? Hör av dig till oss med dina förslag!

  • Umeå Smakfestival är Kranmärkt, vilket innebär att ingen vatten säljs på flaska. I samarbete med Vakin bjuder vi besökarna på vatten ur kran, både stilla och kolsyrat, i miljövänliga muggar av bagasse
  • Umeå Smakfestival är plastfri och vi använder inga engångsmaterial i form av t ex bestick, tallrikar eller glas i oljebaserat plastmaterial
  • Vi erbjuder besökare att för en symbolisk summa köpa begagnade glas i samarbete med Returbutiken och Viva Resurs för att minska användandet av engångsmaterial. Efter användandet väljer man om man tar med sig glaset hem eller lämnar tillbaks för någon annan att nyttja
  • Vi uppmuntrar besökarna att använda medhavda tallrikar, glas och bestick när de köper mat och dryck alt att återanvända det de köpt eller fått på festivalen i möjligaste mån
  • Vi tillhandahåller en diskstation för de som vill diska sina medhavda eller inköpta glas, tallrikar och bestick
  • Områdets dekor är gjort av återbruksmaterial från Returbutiken och i samarbete med Viva Resurs
  • Mat- och dryckesservering på engångsmaterial sker på miljövänliga material i samarbete med Duni
  • Umeå Smakfestival nyttjar i första hand lokala företag som leverantörer
  • Alla våra samarbetspartners är lokalt verksamma
  • Vi gör ett urval av utställare och erbjuder i första hand plats till företag i regionen
  • Programmet är fyllt med inspiration från i första hand lokala profiler inom mat och dryck eller profiler med anknytning till regionen
  • I vårt demokök nyttjar vi till största delen vegetariska råvaror, använder vi kött eller fisk kommer det från närområdet
  • Vi sorterar alla sopor, både från besökare och utställare. Utbudet av engångsmaterial som används är begränsat så både användning och sortering blir så enkel som möjligt för utställare och besökare
  • Elförsörjningen till festivalen är från förnyelsebara energikällor via Umeå Energi
  • Alla restauranger erbjuder minst en vegetarisk eller vegansk måltid
  • Alla restauranger uppmanas att använda råvaror från lokala producenter i möjligaste mån
  • Alla restauranger erbjuder smakportioner, dvs mindre portioner, dels för att besökarna ska kunna prova flera olika rätter men också för att minska matavfallet
  • Viktigt att även vår personal och våra utställare förblir hållbara så varje morgon to-lö kl 10 kör vi 10 minuters yogaövningar i samarbete med Sofia på Sattva Yoga för att förhindra t ex stress och ryggont
  • Festivalbaren serverar fatöl i bagassemuggar (återvunnet material av sockerrör)
  • Programmet innehåller huvudsakligen aktiviteter och samtal som berör hållbar mat och dryck
  • Vi uppmanar våra besökare att välja ett hållbart transportsätt till festivalen, t ex med buss, cykel eller att ta en promenad
  • Som avslutning på festivalen kokar Tonka Bistro Café en restsoppa på restgrönsaker i vårt kök och bjuder besökare och utställare
  • När festivalen stängs samlas kvarvarande råvaror och serveringsduglig mat in och skänks till välgörande ändamål, i år Vän i Umeå som vi tycker gör ett fantastiskt arbete!