Här nedan kan ni läsa om programmet 2019. Programmet för 2020 kommer publiceras någon gång framåt sommaren 2020 eller så snart vi har något att berätta. Hör gärna av dig med programidéer!

2019 års festivaltema är ”Gott i både hjärta och mage” eftersom vi vill lyfta god mat som är bra både för miljön och oss själva. Programmet kommer innehålla flera aktiviteter som har med hållbarhet att göra.



Torsdag 5/9

  • 10:00
    10 min yogaövningar för personal, utställare och förbipasserande med Sofia från Sattva Yoga. Kom som du är och var med. Enkla övningar som hjälper till att förebygga t ex stress och ryggont när det är fullt upp på en festival. Verum bjuder alla yogisar på drickyoghurt!
  • 11:00
    Umeå Smakfestival öppnar
  • 11:00
    Kökstorget: Släng inte maten! Restauranghögskolan och Vakin har tillsammans tagit fram olika rätter baserade på en ”svinnanalys” av det vanligaste matavfallet som slängs i hushållssoporna. Restauranghögskolan förbereder maten i köket och vi pratar matsvinn
  • 11:00-17:00
    Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
  • 12:00
    Scenen: Officiell invigning av Umeå Smakfestival 2019 i samarbete med Vakin, Umeå Energi och Umeå Kommun. Anna Axelson leder invigningssamtalet på scenen som handlar om hållbara matvanor och hur vi som matkonsumenter ska kunna veta vad som är hållbart och inte. Även välkända kocken Ulrika Brydling, ursprungligen från Vindelngransele, och Björn Norén, Restauranghögskolan, medverkar.
  • 12:00-14:00
    Pricka sopkorgen. Tävla med Umeå Energi och ha chans att vinna en smart mobilladdare
  • 12:30
    Kökstorget: Restauranghögskolan Vad händer i köket? Provsmakning av Restauranghögskolans rätter som är tillagade med råvaror/maträtter som vi ofta slänger mycket av
  • 13:00
    Kökstorget: Prisutdelning i Vakins tävling ”Rädda maten”. Vinnande skolklass fixar till vinnarrätterna med hjälp av Restauranghögskolans studenter. Chans att få provsmaka
  • 14:30
    Kökstorget: Matlagning med Hållbara Restauranger. Några av Umeås kockar som är med i nätverket Hållbara Restauranger lagar en lunch av råvaror i en matkasse. Jämförelse mellan olika tillagningssätt, hur mycket av råvarorna som togs tillvara och inte minst – hur smakar rätterna? Chans till provsmakning
  • 16:00-17:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, Wild River
  • 16:00-17:00
    Festivalbaren: Gästspel i baren med U&Me Beer
  • 17:00
    Scenen: Ölprat och provning Vi pratar med några av Umeås bryggerier om ölbryggning, öltyper och ölbryggare. Köp en ”fyrklöver” (fyra små öl från olika bryggerier) i baren och provsmaka medan du lyssnar till samtalet.
  • 18:00-19:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, Köksbaren
  • 18:00-20:00
    Festivalbaren: Gästspel med Dave och Hanna: Stout med Dave och ”Höst, mörker och vilt” med Hanna
  • 19:00
    Scenen: Kom och sjung med oss! Allsång med Jenny Nordkvist, Johan Wållberg och Umeå Smakfestivals egen Anna Axelson
  • 20:00
    Vi stänger festivalen för ikväll

Fredag 6/9

  • 10:00
    10 min yogaövningar för personal, utställare och förbipasserande med Sofia från Sattva Yoga. Kom som du är och var med. Enkla övningar som hjälper till att förebygga t ex stress och ryggont när det är fullt upp på en festival. Verum bjuder alla yogisar på drickyoghurt!
  • 11:00
    Umeå Smakfestival öppnar
  • 11:00-17:00
    Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
  • 11:00
    Kökstorget: Ulrika Brydling, välkänd kock med ursprung från Vindelngransele, lagar och pratar mat med några matproducenter från Västerbotten. Samtal och chans till provsmakning
  • 12:00-14:00
    Pricka sopkorgen. Tävla med Umeå Energi och ha chans att vinna en smart mobilladdare
  • 12:30
    Kökstorget: Pannkakor med Ekologiska Lantbrukarna och Ulrika Brydling. Samtal med ekobönder från Västerbotten och chans till provsmakning.
  • 13:30
    Kökstorget: Köttfärssås på menyn. Gerhard Stenlund från Meny i P1 gästar festivalen och pratar råvaror och smarta svinntips med kocken Susanne Jonsson som lagar köttfärssås i köket. Chans till provsmakning
  • 15:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, ostron och bubbel med Harlequin
  • 16:00-18:00
    Festivalbaren: Gästspel med Dave och Hanna, Suröl med Dave och ”Champagne – oslagbart?” med Hanna
  • 18:00-19:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, Gotthards krog
  • 18:00-19:00
    Festivalbaren: Gästspel i baren, ölsnack med Beer Studio
  • 18:00-19:00
    Festivalbaren: Gästspel i baren, ölsnack med Westerbottens Bryggeri
  • 19:30-20:30
    Stora tältet: Bästa fredagsmyset med skön jazz av Göran Turborn/Per Mannberg Trio
  • 20:00
    Restauranger stänger för kvällen
  • 21:00
    Festivalbaren stänger för kvällen

Lördag 7/9

  • 10:00
    10 min yogaövningar för personal, utställare och förbipasserande med Sofia från Sattva Yoga. Kom som du är och var med. Enkla övningar som hjälper till att förebygga t ex stress och ryggont när det är fullt upp på en festival. Verum bjuder alla yogisar på drickyoghurt!
  • 11:00
    Umeå Smakfestival öppnar
  • 11.00-15:00
    Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
  • 11:00-12:30
    Kökstorget: Umeås bästa pesto. Tävling med Umeå X och Umeå Smakfestival. Ta med en burk med din hemmagjorda favoritpesto och ha chans att vinna ett presentkort värde 1000 kr på Tapas Bar Deli. Inlämning i festivalköket mellan kl 11-12. Juryn sammanträder strax efter kl 12, provsmakar och därefter utses en vinnare. Peston kan innehålla det du vill men ett tips är att tänka på festivalens tema ”gott i både hjärta och mage” som syftar till gott för både vår jord och oss själva - och såklart att den ska smaka bäst!
  • 15:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, Cocktails av Emil Åreng med Brännland Cider och tapas av Tapas Bar Deli
  • 16:00-18:00
    Festivalbaren: Gästspel med Dave och Hanna, IPA med Dave och ”Europas glömda vinländer” med Hanna
  • 18:00-19:00
    Kökstorget: Gästspel i köket, Hunger&Törst
  • 18:00-19:00
    Festivalbaren: Gästspel i baren, Ölsnack med Bryggverket
  • 19:00-21:00
    Festivalbaren: Gästspel med Dave och Hanna. Allt som (eventuellt) finns kvar från tidigare gästspel serveras
  • 19:30-20:30
    Stora tältet: Trubadur Henke Baer sprider skön stämning
  • 20:00
    Restaurangerna stänger
  • 21:00
    Festivalbaren stänger för kvällen

Söndag 8/9

  • 11:00
    Umeå Smakfestival öppnar
  • 12:00
    Kökstorget: Grilla grönt med Hansen. Michael Hansen från Brännlands Wärdshus grillar grönsaker och ger en massa bra grilltips. Provsmakning
  • 11.00-15:00
    Miljöstationen: Sortera rätt, tävla med Vakin, gå tipspromenad och ha chans att vinna fina priser
  • 13:00-15:00
    Återbrukscafé med Viva Resurs och Vän i Umeå. Kom och sy grytvantar av återbruksmaterial med Viva Resurs samtidigt som du fikar med Vän i Umeå. Kostnad tas ut för material och fika, behållningen tillfaller välgörande ändamål.
  • 15:00
    Kökstorget: Restsoppa. Joakim från Tonka Bistro Café lagar soppa på resterna i vårt festivalkök och bjuder alla besökare och utställare.
  • 16:00
    Tack och hej för i år! I år går överskottet i vårt kök, dvs grönsaker och andra råvaror och livsmedel som blir över, till Vän i Umeå som vi tycker gör ett superbra jobb!