PROGRAM 2017
Här kan du se vad som hände 2017, programmet för 2018 håller som bäst på att fyllas och presenteras närmare festivalen som 2018 genomförs den 6-9/9 (preliminärt datum).

Öppettider 
Torsdag 7/9 11-20 (marknadsstånd till 18)
Fredag 8/9 11-21 (marknadsstånd till 18)
Lördag 9/9 11-21 (marknadsstånd till 16)
Söndag 10/9 11-16 (alla)

PROGRAM
Tema för året är ”med inspiration från hela världen” och aktiviteter med internationell prägel kommer att ske både i vårt demokök som vi kallar ”Kökstorget”, från scenen och runtomkring på området.

Torsdag 7/9
11:00 Nu öppnar vi festivalen! Presentation av våra partners och lite spännande nyheter
11:00 Studenter från kursen Gastronomi på Restauranghögskolan testar nya idéer, ifrågasätter och utmanar både sig själva och publiken genom att tillaga och servera råvaror på olika sätt. Följ deras arbete och tyck till om resultatet!
13:00 Matlagningsinspiration och provsmakning i köket med Jörgen Engdahl och Jan Johanson från Hunger&Törst, presenteras i samarbete med Elon MatsÅke på Teg.
13:30 Vakin och Naturskolan presenterar vinnarna i ”Världens bästa vatten”
14:00 Emil Åreng, välkänd bartender och författare, smaksätter världens bästa vatten, blandar några mocktails och bjuder på smakprov
15:30 Grilla med Michael Hansen, grilltips och chans till provsmakning
15:45 Älskade kranvatten – ett världsrekordförsök med Vakin. Tillsammans ska vi forma världens största mänskliga vattenglas, och hoppas på en plats i Guinness Rekordbok. Så här går det till:
• Du kommer till Umeå Smakfestival (på andra sidan Väven, nedanför Rådhustorget) den 7 september klockan 15:45 och skriver upp dig på listan.
• Varje deltagare får en snygg specialdesignad t-shirt.
• Tillsammans skapar vi världens största mänskliga stop motion-film i form av ett vattenglas.
• Obs! Först till kvarn gäller.
• Och givetvis har vi även skickat rekordansökan till Guinness Rekordbok.
17:00 Ölsnack och provning i bartältet. Umeås bryggerier Bryggverket, Westerbottens Bryggeri, U&Me Beer och Beer Studio pratar om ölbryggning och olika öltyper. Köp vår fyrklöver i ölbaren för 175 kr och prova ett glas öl från varje bryggeri och slå dig ned och lyssna samtidigt som du provsmakar. Obs! Se till att köpa din öl i god tid så du dels hinner få din öl men också få plats. Först till kvarn gäller, inga förbokningar.
18:00 Et Consortes. Njut av jazziga toner och bossa-rytmer när Umeå Smakfestivals egna Anna Axelson sjunger tillsammans med några av Umeås främsta jazzmusiker.
Kl 20 stänger vi för kvällen.

Fredag 8/9
11:00 Studenter från kursen Gastronomi på Restauranghögskolan testar nya idéer, ifrågasätter och utmanar både sig själva och publiken genom att tillaga och servera råvaror på olika sätt. Följ deras arbete och tyck till om resultatet!
13:00 Matlagningsinspiration och provsmakning i köket med Jörgen Engdahl och Jan Johanson från Hunger&Törst, presenteras i samarbete med Elon MatsÅke på Teg.
14:00 Några av Coops butiker utmanar varandra i köket och tävlar om att tillaga bästa rätten, tävling och prisutdelning
15:00 Matinspiration från hela världen. Möt några profiler från Coops butiker med ursprung från ett annat land, hör dem berätta om råvaror, kryddor och få chans att provsmaka några rätter.
16:00 David Knutsson, dessertansvarig på Gotthards krog och en av årets deltagare i Dessertmästarna, visar hur man gör en spännande glass och bjuder på smakprov
17:00 Ölsnack och provning i bartältet. Se torsdagens program för detaljer.
18:00 JAMBB! Bandet har spelat ihop sedan slutet på 2012. Musiken är en hybrid av reggaetakter och soulkänsla, med inslag från rock, blues, RnB, pop, hiphop och så vidare. Målet är världsherravälde genom soul och baktakter.
18:30 Karaoke med Ulf Edberg! Ta ton på Umeå Smakfestival! Ulf Edberg bjuder in till karaokeparty så ta med dig kollegorna, kompisarna eller varför inte mamma och sjung en sång. Hur kul som helst faktiskt!
21:00 Festivalen stänger för dagen

Lördag 9/9
11:00 Studenter från kursen Gastronomi på Restauranghögskolan testar nya idéer, ifrågasätter och utmanar både sig själva och publiken genom att tillaga och servera råvaror på olika sätt. Följ deras arbete och tyck till om resultatet!
12:00 Banan på stan med Coop (leta efter Fairtrade-bananen mellan kl 12-13 och vinn fina priser)
12:00 Snurra på Coops frukthjul och vinn en frukt (kl 12-15)
13:00 Matlagningsinspiration och provsmakning i köket med Jörgen Engdahl och Jan Johanson från Hunger&Törst, presenteras i samarbete med Elon MatsÅke på Teg.
13:30 Boksläpp! Matentusiasten Erik Wennberg presenterar sin aktuella kokbok ”Hungrig på Västerbotten” med recept från Västerbottens gårdar. Boken är utgiven av bokförlaget North Chapter. Köp boken till festivalpris till kl 15.
13:45 Susanne Jonsson, kock från SVT Go´kväll, besöker festivalen. Odlar du något som du är extra stolt över? Bakar du ett magiskt tunnbröd? Kanske har du ett syltrecept som du vill sprida till hela landet? Kom till Umeå Smakfestival på lördag den 9 september klockan 13:45-14:30 och lämna in din bästa råvara. Se inspelningen till programmet i festivalens kök kl 17.00 samma dag. Susannes favoritråvara får ett fint pris! 
14:00 Vinnaren i Bostadens tävling ”Favoriträtten” lagar sin favoriträtt med hjälp av festivalens kock Elin Nilsson. I samarbete med Bostaden.
15:30 Världens smaker med Vän i Umeå, matinspiration och provsmakning i köket
17:00 Inspelning av matlagningen med Susanne Jonsson till SVT Go´kväll i festivalens kök. Programmet sänds lördagen den 16:e september.
18:30 Headline Bluesband! Kom och njut av blues när den är som allra bäst! På riktigt. Dessa herrar tog hem vinsten i Swedish Blues Challenge 2016 och gjorde i sommar succé på Hondarribia Blues Festival i Spanien. Så håll i hatten när Headline Bluesband lirar så tälttaket lyfter!
21:00 Festivalen stänger för kvällen

Söndag 10/9
11:00 Studenter från kursen Gastronomi på Restauranghögskolan testar nya idéer, ifrågasätter och utmanar både sig själva och publiken genom att tillaga och servera råvaror på olika sätt. Följ deras arbete och tyck till om resultatet!
12:30 Knytisfika med Vän i Umeå. Prova spännande fika från olika länder och ge ett bidrag till Vän i Umeås verksamhet
13:00 Matlagningsinspiration och provsmakning i köket med Jörgen Engdahl och Jan Johanson från Hunger&Törst, presenteras i samarbete med Elon MatsÅke på Teg.
13:50 ”Höga Kusten – Vår del av världen”, är en helt ny typ av matbok med det allra bästa från kulinariska Höga Kusten. Kort presentation och försäljning av boken
14:00 Lär dig laga mat av kockar från andra länder, inspiration i samarbete med EAT Umeå
15:00 Restsoppa tillagas av råvaror som blivit kvar i vårt demokök, var med och påverka innehållet och smaka av soppan. När den är klar bjuds alla som vill! Samarbete med Vakin och Coop.
16:00 Festivalen stänger för i år