PROGRAM
Umeå Smakfestival 13-16/9 på Rådhustorget mitt i Umeå centrum

Öppettider 2018 
Torsdag 13/9 11-20 (marknadsstånd till 18)
Fredag 14/9 11-21 (marknadsstånd till 18)
Lördag 15/9 11-21 (marknadsstånd till 16)
Söndag 16/9 11-16 (alla)

Tema för 2018 är ”Matens ursprung” eftersom vi tycker det är viktigt att fundera på vem som producerar maten vi äter oavsett om vi handlar mat i butiken eller på en restaurang. Passa på att fråga i restaurangerna och i marknadsstånden var deras råvaror kommer från så berättar de gärna!

NYTT 2018! Gästspel 
Vid olika tillfällen kommer restauranger från Umeå ha ett gästspel i vårt kök, Kökstorget, då de serverar olika rätter som smakportioner. Exakt vad de kommer att servera blir en överraskning men det finns ett begränsat antal portioner som serveras tills de är slut. Köp smakbiljetter i festivalbaren i förväg (gärna i god tid innan), de kostar 50 kr/st eller 5 st för 250 kr. Biljetterna gäller också som betalning av smakportioner i restaurangtälten under hela festivalen.

Följande tider och restauranger gäller:
Fredag 11:30-13:00 Tapas Bar Deli. Menyn blir en överraskning men spansk inritning utlovas
15:00-17:00 Harlequin by Hunger&Törst. Tema ostron och Champagne. Bollinger är på plats och erbjuder riktigt fina bubblande drycker
18:00-20:00 Gotthards krog. Menyn blir en överraskning
Lördag 15:00-17:00 Hunger&Törst. Menyn blir en överraskning
18:00-20.00 Köksbaren. Menyn blir en överraskning men gästspelet är ett samarbete med Brännland Cider så till varje smakportion (totalt fyra) erbjuds passande dryck från Brännland Cider. Mat och dryck i finfin kombination!
Söndag 13:00-14:30 Vezzo. Pizza! Olika pizzor bakade i vedeldad ugn på plats

PROGRAM
Torsdag
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11:00 Start workshop för Restauranghögskolans på tema: Hållbarhet, normer, personer
Vad är äter en astronaut eller t ex en person från Botsmark?
Restauranghögskolans studenter leker med föreställningar om matvanor och lagar under dagen olika rätter till olika fiktiva personer. Råvarorna kommer från Martin&Serveras satsning på att tillvarata och erbjuda råvaror som annars skulle slängas, t ex pga utseende eller att vissa exemplar i en låda är dåliga.
Programpunkten är ett samarbete mellan Restauranghögskolan, Martin&Servera och Gotthards krog
11:00-16:00 Möt Västerbottens museum som pratar om mat och bröd med historia
11:30 Invigning Umeå Smakfestival 2018 och vernissage av Fotograf Johan Hammars utomhusutställning ”Värdefulla vatten” i äppellunden på Rådhustorget. I samarbete med Vakin
12:00 Workshop Restauranghögskolans elever, vad händer i köken?
12:00 Besök av Susanne Jonsson och Gerhard Stenlund som gjorde programmet Norrlandsresan i Meny i P1 i somras.
13:00 Workshop Restauranghögskolans elever, vad händer i köken?
14:00 Möt Gotthards krog och lyssna på hur de tänker kring matens ursprung, hur de jobbar med hållbarhet och råvaror i säsong i sin restaurang. Presenterar också satsningen #svinngott som de gör med Martin&Servera
14:15 Provsmaka några av rätterna som Restauranghögskolans elever jobbat fram under workshopen
15:00 Kaffe! Mattias Dellerhagen från Johan & Nyström berättar om kaffets väg från planta till kopp och om vilka faktorer som påverkar smaken mest
17:00 Ölprat och provning
Möt fyra av Umeås bryggerier och hör dem berätta om öl och bryggning
Ingen förbokning! Du köper vår ”Fyrklöver” i festivalbaren (fyra 20 cl öl, ett från varje bryggeri) och får sedan lyssna på deras samtal om allt från tradition till trender inom bryggerivärlden. Fyrklövern kostar 175 kr. Medverkande bryggerier är U&Me Beer, Westerbottens Bryggeri, Bryggverket och BeerStudio. Kom i god tid så du får en sittplats och hinner köpa dina öl!
18:00 Torsdagsmys med bästa musikduon Henke Baer och Rikard From
20:00 Festivalen stänger för kvällen

Fredag
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11:00-16:00 Möt Västerbottens museum som pratar om mat och bröd med historia
11:30-13:00 Gästspel! Tapas Bar Deli
13:30-14:30 Tunnbrödsakademin utser bästa utflyktsmackan med tunnbröd. Mer info här: Tunnbrödsakademin
15:00-17:00 Gästspel! Harlequin by Hunger&Törst och Bollinger utlovar ostron och bubbel
18:00-20:00 Gästspel! Gotthards krog
19:30 Jazziga toner och bossa-rytmer när Umeå Smakfestivals egen Anna Axelson sjunger tillsammans med några av Umeås främsta jazzmusiker.
21:00 Festivalen stänger för kvällen

Lördag
Idag är det Äppelfest!
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11.00-14:00 Coop bjuder på ekologiska äpplen till alla barn
11:00-16:00 Möt Västerbottens museum som pratar om mat och bröd med historia
12:00 Maskoten Django hälsar på
12:00 Äppelverkstad, var kreativ med äpplen! Hålls av David ”dessertmästaren” Knutsson från Gotthards krog i samarbete med Umeå X
13:00 Maskoten Django hälsar på
13:00 Vi utser Umeås bästa äppelpaj! Tävlingen sker i samarbete med Umeå X, Gotthards krog och Brännland Cider
Mer info om tävlingen hittar du här: Umeås bästa äppelpaj
14:00 Maskoten Django hälsar på
14:00 Ciderbaren öppnar, kom och träffa Brännland Cider och prova hela sortimentet
14:15 Möt Andreas Helgesson, mångårig kock och köttbonde från Gullsjö lantbruk, som inspirerar och berättar om vikten av att välja bra råvaror
15:00-17:00 Gästspel! Hunger&Törst
17:30 Brännland Cider, Andreas Sundgren, ciderfabrikör berättar om verksamheten och spännande nyheter
18:00 Gästspel! Köksbaren och Brännland Cider
19:00 Gästspel av kocken och bonden Andreas Helgesson, Gullsjö Lantbruk, hos restaurang Artonnittiosju. Klicka här för mer info och bokning: Artonnittiosju
20:00 Karaoke med Ulf Edberg! Succén från förra året upprepar sig! Ulf bjuder in till karaokeparty så ta med kollegorna, vännerna och föräldrarna och sjung en sång!
21:00 Festivalen stänger för kvällen

Söndag
11:00 Umeå Smakfestival öppnar
11.00-14:00 Coop bjuder på ekologiska bananer till alla barn
11:00-16:00 Möt Västerbottens museum som pratar om mat och bröd med historia
12:00 Maskoten Django hälsar på
12:00 Gör din egen pizza med mästarbagare från Vezzo
Alla, både barn och vuxna, får testa att göra pizza tillsammans med bagarna från Vezzo. Hur får man ut degen så den blir rund? Vad ska vara på en pizza för att den ska bli extra god? Pizzorna gräddas i den stora vedeldade ugnen som Vezzo har med sig!
13:00 Maskoten Django hälsar på
13:00 Gästspel! Vezzo, såklart blir det pizza!
14:00 Maskoten Django hälsar på
15:00 Restsoppa. Kockarna på Tonka Bistro Café gör soppa på resterna i vårt festivalkök och bjuder alla besökare. Aktiviteten inleder också SEE Hållbarhetsveckan som pågår t o m 23/9.
De råvaror som blir över efter att vi bjudit på soppa hämtas av Öppen Gemenskap och blir till glädje för besökarna där kommande vecka!
16:00 Tack och hej för i år!