samlingsbild2

Nedan ser ni programmet för festivalen 2016 om ni vill veta ungefär vad som händer på Umeå Smakfestival. 2017 års festival är bara i planeringsstadiet ännu och vi återkommer under våren 2017 med mer info om program och innehåll! Datum för festivalen 2017 är 7-10/9 och platsen är densamma som 2016, Skeppsbron.

Torsdag 8/9
12:00 Invigning. Samtal kring festivalens tema Hållbart och Nära under en måltid serverad av Restauranghögskolan. Medverkande: Vakin, Restauranghögskolan, Martin & Servera, Gotthards krog och Coop Nord. Samtalet leds av Anna Axelson
13:15 Västerbottensost presenterar en spännande nyhet och kocken Victor Linder inspirerar, chans till provsmakning
14:00 Restkampen. Fyra av Umeås kockar tävlar i matlagning, utmaningen är att tillaga en valfri rätt från några typiska ingredienser i ett kylskåp. Rätterna bedöms på kreativitet, smak, utseende, hur många av råvarorna som användes och hur lite rester som blev kvar. Presenteras av Vakin i samarbete med Coop och Electrolux Home
15:00 Egen grönsaksodling, varför då? Gotthards krog odlar sina egna grönsaker på Älvåkern, Anders Samuelsson berättar om bakgrunden.
15:15 Matlagningsdemo Electrolux Home och Cooking Matstudeå
16:00 Grillskola med Weber. Per Ehrlund, bl a känd som Grillmästare från TV4, ger en massa smarta grilltips
19:00 Ölprovning med Beer Studio på Sjöbris (biljetter säljs i förväg hos Pipes of Scotland, kvarvarande biljetter säljs i festivalbaren)

Fredag 9/9
11:00 Matlagningsdemo med Cooking Matstudeå, Vindelnrökt och Västerbottensost
11:45 Mat
som besöksanledning, ett nystartat projekt för att lyfta matföretagare i Västerbotten. I samarbete med: Projekt Effekt och Visit Umeå
12:00 Restauranghögskolan
presenterar dagens tema
12:05 Desserter med Joel Lindqvist. Joel är konditor, kock och kokboksförfattare och delar med sig av en massa tips och bjuder på lite smakprover. Chans att köpa hans bok Dessertrevolution och få den signerad.
13:30 Kockutmaning med Coop, matlagningstävling mellan fyra lag från Coops butiker i Umeåområdet
15:00 Matlagningsinspiration med Hunger&Törst. I samarbete med: Vindelnrökt
16:00 Grillskola med Weber. Per Ehrlund, bl a känd som Grillmästare från TV4, ger en massa smarta grilltips
17.00-19:00 After work-musik
med jazz, latin och bossanova. Et Consortes med Anna Axelson i spetsen underhåller
17:00 Ölprovning med Westerbottens bryggeri (biljetter säljs i förväg hos Pipes of Scotland, kvarvarande biljetter säljs i festivalbaren)
19:00 Ölprovning med Bryggverket (biljetter säljs i förväg hos Pipes of Scotland, kvarvarande biljetter säljs i festivalbaren)

Lördag 10/9
11:00 Matlagningsdemo med Cooking Matstudeå och Electrolux Home
11:40 Västerbotten blir vad vi äter 
Erika Larsson, mjölkbonde från Rödå, Vindeln, intervjuas om vikten att välja lokala mejeriprodukter, speciellt ost. Presentatör: LRF
12:00 Restauranghögskolan
presenterar dagens tema
12:05 Pimpa din mat i sociala medier. I samarbete med: Visit Umeå 
12:10 Bra bröd och äkta mjöl
, Kulturbageriet inspirerar
12:30 Green grill-a-long. Per Ehrlund, bl a känd från TV4:s Grillmästarna, ger en massa tips och grillar grönt tillsammans med två Umeåprofiler och kända matinstagrammare, Patricia Öman och Matias Zakrisson.
14:00 Boksläpp och drinkinspiration, Emil Åreng, välkänd bartender som nu ger ut boken ”Salongs i Norrland” berättar om boken och tipsar om goda drinkar. I samarbete med: North Chapter
15:00 Grillskola med Weber. Per Ehrlund, bl a känd som Grillmästare från TV4, ger en massa smarta grilltips
16:00 Frosseri – vad händer när allt är tillåtet? Regissörerna till operan Mahagonny, Carina Reich och Bogdan Szyber, berättar om konstnärliga arbetet med staden Mahagonnys uppgång och fall. I Samarbete med: NorrlandsOperan
17:00 Ölprovning med U&Me Beer
 (biljetter säljs i förväg hos Pipes of Scotland, kvarvarande biljetter säljs i festivalbaren)

Övriga aktiviteter på området under lördagen
11.00-16.00 Ost i fokus, tipstävling och provsmakning med LRF
12.00-15.00 Kool trekamp för barn med LRF
12.00-15:00 Pimpa din mat och få tips om hur du skapar snygga Instagram-matbilder med enkla medel. I samarbete med: Visit Umeå

Söndag 11/9
11:00 Bakverkstad för barn med Clara ”Underbaraclara” Lidström och Annakarin Nyberg. Några barn bakar ur författarnas bok ”Baka”, alla är välkomna att lyssna och provsmaka resultatet. Presenteras av VK.
12:00 Restauranghögskolan presenterar dagens tema
12:05 Boksläpp av nya kokboken ”Laga” av författarna Clara ”Underbaraclara” Lidström och Annakarin Nyberg, försäljning och signering
12:30 Smoothieskola Anders Ärlebring från Everfresh ger frukttips till kalaset och håller smoothieskola för barn. Välkomna att provsmaka! I samarbete med: Coop.
14:00 Baka kanelbullar få en massa bra tips på bästa bullarna, chans till provsmakning. I samarbete med: Kulturbageriet
15:00 Restsoppa. Vi lagar soppa av alla råvaror som är kvar på Kökstorget, alla får smaka. I samarbete med: Coop, Vakin och Cooking Matstudeå
16:00 Slut för i år, vi ses nästa år!

Övriga aktiviteter på området under söndagen
11.00-16.00 Ost i fokus
, tipstävling och provsmakning med LRF
12.00-15.00 Kool trekamp
för barn med LRF
12:00-15:00 Frukthjul och ekoskola mm med Coop